Başka bir bakış açısı ile Kısa bir guard yazısı :
Basketbol ile ilgilenenlere ve basketbol oynayan genç arkadaslara
1 numaralı oyuncu sahadaki coach olacak
O, oyun akışının sağlıklı olmasından öncelikle sorumlu olan oyuncudur
Coach’un göremediklerini, isteyipte dile getiremediklerini ( bu çoğu kez olur – basketbolu kitapdan oğrenip antrenörluk yapanlarda sıklıkla olur ) sezebilmeli, oyun bilgisi üst düzeyde olmalı,
Gerek kendi takımının gerekse rakip takımın analizini iyi yapabilmeli, takımında kim nerede, nasıl aktif oynar,kime nerede ,nasıl,ne zaman ve hangi pas çeşidini kullanarak pas vereceğini iyi bilir , pas açı , mesafe , sürat ve bunların aralarındaki ilişkileri bilmenin yanında pasın elden çıkış hızı hakkında da bilgilidir, driblingi mutlaka bir amaç için yapar,boylece oyun akışına maksimum katkı sağlar.
rakip takımın saha içi davranış modellerinden yararlanarak, sayıya giden yolları bulmayı veya savunmada oyunun nasıl yönlendirilmesi gerektiğini iyi bilir.
Antrenörler zihinsel zenginlik yaratacak yolları bularak teknik taktikten once psikolojik faktörleri ön plana alacak tarzda çalışma yaparlarsa oyuncularının özgüven gelişimine katkı sağlarlar böylece, hem kendilerine ,hem oyuncularına hem de Türk basketbolüne buyuk fayda sağlarlar. Bakış açımızı değiştirmek zorundayız. Rekabetçi düşünce esiri olmayın.Bu sizi kazanma kaybetme eksenine hapseder, o zaman da önünüzü göremezsiniz. Rekabet üstü olmak kavramını öne alın.
rekabet üstü olmak için rakibe gerek yoktur tek rakip sensin . GÜN DÜNDEN İYİ OLMALIDIR düşüncesini sahiplenin .İyi bir point guardın yetişmesi fundamental bilgilerinin gerektiği gibi öğretilmesinin yanında bu faktörler ile yakından ilgilidir.
HURŞİT BAYTOK
Konuyla ilgili aşağıdaki yazıyı okumanız faydalı olacaktır: